Saturday, March 24

Klausův ekonomický rozvoj = cesta do pekel

Jsem v Sofii a na Internetu jsme si precetl odpovedi prezidenta Václava Klauze americkému kongresu k otázkám globálního oteplování.
Názory našeho prezidenta na vliv globálního oteplování na naší civilizaci je zbytečné komentovat. Je jen velká škoda, že svým "ne-vědomím" výrazně škodí. Jako ekonom a prognostik by měl vědět, že pouze rovnovážný stav muže zaručit dlohodobou existenci systému. Současný nerovnovážný stav v nárůstu populace a spotřebě energie je cestou konce této "ropné" civilizace. Vice jak 80 % energie, které lidstvo spotřebuje ( cca 15 TW ročně) pocházi z tkzv. neobnovitelných zdrojů - ropa a zemní plyn.
Z dostupných (vědeckých) informací je zcela zřejmé, jaké aktivity naší civilizace výrazně přízpívají k tvorbě tkzv. skleníkových plynů. Největším tvůrcem CO2 je automobilová doprava. Spojené státy svojí činností vytvářeji 25% CO2. Česká Republika přizpívá 0.5 % což je k počtu obyvatel, také výrazné množství. Druhým plynem, který má vliv na oteplování planety je metan. Lidská činnost se na jeho tvorbě podílí více jak polovinou z čehož, živočišná výroba ( chov zvířat ) má podíl 37 %.

Mé doporučení americkému kongresu je:
Snížení spotřeby energie na 2 kW ročně na 1 osobu ( současná spotřeba v USA je 11.4 kW)
Přechod na obnovitelné zdroje energie
Omezení automobilové dopravy
Omezení živočišné výroby

Letošní zimu jsem strávil cestou do Egypta autem poháněným použitým rostlinným olejem a téměř 3 měsíce jsem neviděl déšt. Důsledek této změny klimatu povede k velkému nedostatku vody. Ekonomcké a sociální důsledky, této změny je těžké si představit. Vědci odhadují že do roku 2010 více jak 50 milionů lidí bude muset v důsledku klimatických změn opustit místa kde žijí.
Na zastavení současného negativního vlivu člověka na globální oteplovaní a odvrácení klimatických změn planety má lidstvo příštích 10 let.
Když čtu názory pana prezidenta, tak jsem velmi skeptický, že se najde dostatečná politická vůle k včasnému prosazení, těcho nutných změn životního stylu nejen američanů

No comments: